WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

tiistai 22. kesäkuuta 2010

Luonnonhoitolaitumet esittäytyvät, osa 1


VIHELÄ
Seanin lauma on jo toista kesää Säkylän Vihelässä laiduntyössä. Tämä Museovirastonkin huomioima alue on varsinainen luontoparatiisi, jossa on nähtävillä töyhtöhyyppiä, pikkutikkoja ja jopa harmaahaikara. Valtavasti löytyy myös mehiläisiä, ja ei ihme, sillä niin taajaan erilaiset kukat laitumella loistavat.
Niin tuo Museoviraston osuus: alueelta on löytynyt kivikautinen asuinpaikka, ja sieltä on poimittu muun muassa kivikirveen kappale. Varsin historian sävyttämä paikka siis kyseessä.
Seanin laumalle historialliset arvot ovat sivuseikka; jos rouvakolmikolta Ailionora, Muirne ja Dolina asiaa tiedustelee, lienee vetovoimaisin seikka laitumella (siis Seanin lisäksi!) olevan "kylpylä". Tämä ihmissilmiin enemmän tai vähemmän kuraiselta näyttävä vesiallas on paikka, josta rouvat varmimmin löytää, ja siellä seistään vatsa vettä viistäen. Yhdelle laumasta jää vasikoiden vahti, ja muut nautiskelevat veden annista. Hyvin luonnonmukainen menetelmä paarmojen torjuntaan, sillä saviset utareet eivät tuoksu niin voimakkaasti maidolle.
Vihelän laidun jakaantuu etelä- ja pohjoispuoliskoon, joiden väliin sijoittuu metsäisempi osuus, tänä vuonna on etelässä ollut voimakas apilakasvusto, ja pohjoisessa timoteipainotteisempi. Lieneekö apilan houkutus suurempi vai johtuuko seikka mainitusta "kylpylästä", mutta eteläpuolella on lauma enemmän aikaansa viettänyt.
Vihelän laidun on loistava esimerkki jo vuosia jatkuneesta luonnonhoitotyöstä; alue pysyy avoimena; sieltä löytyy lukuisia kasvi- ja eläinlajeja ja lauma viihtyy paikassa erinomaisesti. Se kotiutumisen vauhti, jolla naudat paikkaan asettuivat, oli merkillepantavaa. Aika lokakuulta toukokuun loppuun saattaa olla joillekin pitkä aika, mutta Vihelän porukka löysi kesäpaikkansa tunnelman hetkessä.