WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

maanantai 4. helmikuuta 2013

Riimukoulutushiehotukihenkilö(Kuva:H.Westergård)
  Sitä aina toivoo, että vasikat syntyisivät sievään nippuun eli ainakin kalenterista katsottuna lähellä toisiaan. Näin sen takia, ettei tarvitsisi koko kevättä valvoa öitä ja riimukoulutusvaiheen saisi kulkemaan tasaiseen putkeen. Aina kuitenkaan ei käy kuin Strömsössä, ja tänä vuonna reilusti muiden jälkeen syntynyt Gilda sai mietintämyssyn sauhuamaan.
Riimukoulutettava se on, siitä ei tingitä - toisaalta meillä joku vuosi taapäin oli sonnipoika yksinään ja vaikka siitä tuli kesy, huusi se kavereiden perään päivät läpeensä. Kokeilkaamme jotain uutta, päättivät kasvattajat ja valikoivat Gildan seuraksi isosisko Gladysin, jonka omasta erottelusta oli jo vierähtänyt kolme vuotta, mutta kaikista käsillä saatavista vaihtoehdoista se oli edelleen kaikkein kesyin. Laskimme sen varaan, että vasikka ottaisi kesymmästä mallia (ja toivoimme olevamme oikeassa.)
Pikkuisen toki jännitti, kuinka eläin, joka on ollut kiinni ainoastaan siirtojen ajan, suhtautuu reiluun viikkoon riimussa. Jos aikuista eläintä on aiemmin pidetty pihassa lääkinnän tai vasikoinnin takia, on se kuitenkin saanut paarustella häkissä vapaana, mutta toisaalta: miten asia selviäisi paitsi kokeilemalla?
Ihan ensi hetkillä Gladys oli jopa pikkusiskoaan hermostuneempi, tempoi ja kaula pitkällä etsiskeli muita ja piti ilmeisesti myös silmällä vierasta ympäristöään. Tarmokas rapsuttaminen ja reilu ruokatarjonta rauhoittivat hiehorouvan tuota pikaa ja mikäs siinä kun kaikki kannetaan eteen ja vielä hyvänä pidetään.
Rauhoittava vaikutus levisi myös Gildaan, ja voimme vuosien kokemuksella todeta, ettei yksikään vasikka ole tyyntynyt niin nopeasti. Gilda käveli riimussa nätisti, antoi rapsuttaa ja kupsuttaa heti alusta alkaen, eikä ollut oikeastaan moksiskaan koko jutusta. Paitsi jos Gladys katosi näköpiiristä, niin jo iski harmistus.
Kun kaksikko sitten päästettiin takaisin laitumelle, niin kaikki meni todella rauhallisesti, kunnes koitti riimujen irrottamisen hetki. Tällöin ilmeisesti vapauden kaipuu iski rintaan, ja riimut saatiin hädin tuskin päästä, kun kirmattiin riemuissaan... viidentoista metrin päähän juoma-automaatille.
Eli kiitti ja morjens!