WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Eläinten hyvinvointi

Virikkeet, lajityypillinen elämä, eläimen tarpeet. Eläinten hyvinvoinnin ympärille kietoutuu sanoja sanojen perään, mutta mitä sanojen takaa löytyy? Oli kyseessä lemmikkinä pidettävä eläin tai tuotantoeläimeksi luokiteltu, samat säännöt pätevät kahden perusasian suhteen: ruokaa ja juomaa tulee olla saatavilla. Armas kissamme kyseenalaistaa kevään koittaessa kotiveden; onhan se lähilätäkön anti niin paljon maistuvampaa - veden tulee olla kuitenkin tarjolla. Nautojemme suhteen löytyy persoonia, joille "vaellus" vesipisteelle (noin 100 metriä ruokintatelineiltä), on vallan ylivoimainen, jos lunta tai sopivaa ojavettä on lähempänä. Toisaalta löytyy niitä nautoja, jotka valppaasti ilmoittavat isännälle, jos vesikaivo on jäässä. Ja sitten tietenkin vahditaan vieressä, milloin saa painaa turpansa lipan päälle ja ryystää antaumuksella virvoittavaa nestettä.
Kun eläimen hyvinvoinnin suhteen on täyttänyt kaksi perusasiaa, on jatkotulkinta jo haasteellisempaa. Omassa karjankasvatuksessamme lähtökohta on luottamuksen saaminen; hyvinvoiva eläin antaa kasvattajan tulla luokseen ja rapsutella ja kupsutella. Luottamusta rakennetaan aivan vasikasta alkaen, sillä mitä nuorena taitaa sitä vanhempana myös noudattaa. Myös eläimelle epämiellyttävät tilanteet kuten siirrot laitumelta toiselle, jolloin laitetaan riimuun, pyritään tekemään mahdollisimman miellyttäväksi antamalla herkkua kuten kuivaheinää, jolloin tapahtumaan kytkeytyy miellyttäviä hetkiä. Vanhimmat lehmämme osaavatkin yhdistää nämä kaksi seikkaa, ja kiinniottaminen sujuu joltisenkin vaivattomasti.
Highlandin kohdalla yksi olennaisia hyvinvoinnin takeita on riittävän isot laitumet myös talvisin. Yksilöllisyys näkyy erityisesti vasikoiden syntyessä; toiset etsivät syrjäisimmän paikan toiset jäävät aivan lähelle laumaa, mutta vaihtoehto tulee tarjota. Virikkeiden osalta iso laidun tarjoaa valtavasti vaihtoehtoja, toisen nauttiessa kuusen oksien natustelusta, toisen taivutellessa pajuja sopiviin kulmiin parasta kyhnytystä saadakseen.
Kaiken edellä kerrotun ylle nousee sanat lajityypillinen elämä , jota pyritään edesauttamaan kaikin keinoin. Onko tämän toteuttaminen vaikeaa? Ei! Onko tämän toteuttaminen aikaa vievää? On! Mutta eikö jokaisen eläimiä pitävän tulisi tähdätä parhaaseen mahdolliseen eläintensä suhteen. Mikä onkaan parempi palkkio, kun omin silmin seurata rauhallisia ja luottavaisia eläimiään.