WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Myyttejä osa II


Upeaakin upeamman kesän keskellä on aika suunnata ajatukset myyteistä myyttisimpään - lauman tärkeimpään jäseneen. On tahoja, jotka yksilöivät tällaiseksi siitossonnin. Siitossonni on tavattoman tärkeä, ja siitossonniksi soveltuvalta edellytetään monia niin ulkoisia kuin luonteeseenkin liittyviä seikkoja. Mutta tärkein - superlatiivia ei tule käyttää kuin yhdessä emolehmän kanssa. Yhdessä ne muodostuvat sen koko ytimen, jonka ympärille oma karja rakentuu. Siitossonnin vaikutus näkyy emolehmien joukossa yleensä 3-4 kuukautta eli astutusten ajan. Muun ajan se viettää muiden sonnien parissa. Emolehmä taas on vasikan tuki ja turva kahdeksisen kuukautta, ja tällöin betonoidaan kivijalka, josta vasikan luonne rakentuu.
Emo, joka on rauhallinen kasvattajaansa luottava yksilö, siirtää suhtautumistaan jälkeläiselleen. Tuota panosta arvostaa vuosi vuodelta yhä enemmän, sillä mitä kesympänä vasikka aikanaan riimukoulutukseen tulee sitä sujuvammin alkujännityksestä päästään soljuvaan yhteiseloon.

Kun omaa kasvatusuraa on suunnittelemassa onkin hyvä kiertää eri tiloilla katsomassa kokonaisuutta; siitossonnia, emolehmiä ja vasikoita, sekä nuorkarjaa. Tällöin alkaa itsekin nähdä, mistä ne hyvät laumat syntyvät. Oma kasvattajan työpanos on ympärivuorokautista, mutta hyvien yksilöiden kanssa siihen saa harmonista sävyä ensimetreiltä alkaen.