WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Elämäntapana laiduntaminenEläintenkasvatuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on luoda mahdollisimman lajityypilliset olosuhteet. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Jos eläin on laumaeläin kuten vaikkapa lehmä tai hevonen, tarvitsee eläin lajitovereiden seuraa, eikä yksinoloa. Jos suuntaamme katseen lehmiin, ja erityisesti näihin tuttuihin karvaisiin sarvipäihin, on laiduntaminen yksi lajityypillinen käyttäytymisen malli. Usein aihetta on sivuttu keväisin, sillä kommenttia alkaa laumasta tulla ensimmäisen vihreän noustessa laitumelle, mutta nyt laiduntamisen merkitystä on päässyt seuraamaan myös syksyn osalta.
Minilaumamme on viettänyt syksyn kuukaudet ns. kesäpuolella, ja sinnikkäästi päivästä päivään toistuu sama rutiini, laiduntamaan lähdetään. Luulisi, että maasta ei enää syötävää löytyisi, mutta Dolina ja kumppanit ovat toista mieltä: aina sitä joku vihreä on edelliseltä kerralta jäänyt huomaamatta, joka nyt poimitaan varmaan talteen.
Ovatko siis kasvattajat unohtaneet tuoda kuivaheinät, kun moista käytöstä ilmenee? Ei vainenkaan, sillä ruokailutelineissä kyllä riittää apetta koko keilille (Mika Waltaria mukaillen). Kyse on lajityypillisestä käyttäytymisestä, ja väitän, että lumen tuloon saakka laiduntaminen kuuluu päivän ohjelmanumeroihin.