WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

torstai 4. lokakuuta 2012

Eläinten päivän toivomus ja toivotusUlkona pidettävästä karjasta ja sen hyvinvoinnista on asiaa riittänyt. Kuluva vuosi on kuitenkin osoittanut, että haasteet voivat kasautua yhden ja vain yhden asian, sään, johdosta. Vuoden 2011 marraskuu näyttäytyi hyvin tyypillisenä syyssäänä: sadetta riitti ja karjan talvilaitumet alkoivat kuraantua. Lohduttauduimme suuntaamalla ajatuksia tulevaan. Kyllä taas lumen ja pakkasen myötä helpottaa, ja isännän ei tarvitse traktoria akseleita myötä kurassa ajaa. Toisin kävi ja talvi osoittautui erittäin haasteelliseksi, ja ajot venyivät kun heinäpaalien lisäksi maahan pudotettiin kuiviketta. Ihmeellisesti eläimet aina kuivia lepopaikkoja laitumelta löysivät. Lohduttauduimme jälleen suuntaamalla ajatuksia tulevaan; kevät se helpotuksen tuo. Toisin kävi ja sadetta riitti vallan yli tarpeen, ja vasikointijärjestelyjä tehtiin lukuisin tavoin.
Lohduttauduimme suuntaamalla katseen tulevaan; kesä on aina kesä. Karjan jalkautuessa neljälle eri luonnonlaitumelle helpotus oli suuri; nyt on eläimillä loisto-olot, ja vieläkin laidunkausi kahdella luonnonlaitumella jatkuu. Eivät ole sateet alueita kuranneet, mutta huolia ne taas toivat. Milloin kerätään tuorerehupaalit eli eläinten talviruoka? Sadepäivistä huolimatta korjuuseen päästiin, tosin tavallista myöhemmin. Ja koska poutapäiviä oli niukasti, ei heinä ole täysin kuivaa, ja pakkasten tullessa riittää töitä jäisien paalien hajottamisessa.
Nyt syksyn koitettua ja sateiden jälleen jatkuessa nousee yksi toivomus ylitse muiden. Toivomus, että seuraavana eläinten päivänä kerron talvesta, jolloin lunta ja pakkasta oli sopivasti. Kevät, jolloin aurinko kuivattaa laidunta ja kevätpurot solisevat. Kesä, jolloin sadetta saadaan juuri riittävästi, mutta ei yhtään liikaa, ja tietenkin lämpöä riittää.
Eläinten(kin) päivänä ajatukset liikkuvat lukuisissa niihin liittyvissä seikoissa. Kuten siinä, miten hyvin karja kuluneesta vuodesta on selvinnyt. Ihmeellinen rotu tuo Highland on.
Toivotus taas kulkee kysymyksen muodossa, sillä eittämättä hämmästelyä riittää. Voiko siitä olla jo päivälleen 20 vuotta, kun kihlauduimme?