WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

torstai 22. marraskuuta 2012

Irti arjesta, irti karjastaYmpärivuotisesti ulkona käyskentelevän karjan kanssa on ympärivuorokautisesti kiinni lähes vuoden ympäri. Hetkittäiset irtiotot ulkomaanmatkojen muodossa tuovat tervetullutta vaihtelua arjen rutiineihin, mutta ei matkoja voi monestakaan syystä useasti toteuttaa. Irtiottoihin tulee siis löytää muista konsteja, joista kirjat, elokuvat, musiikki ovat todellista tajunnanvirtaa.
Kirjailijoista kuluneena vuonna ovat mielikuvitusmatkoja tarjonneet niin Carson McCullers, John Le Carre ja uskomaton tarinantykittäjä Flannery O'Connor.
Musiikillista nautintoa ovat tuoneet Roy Hamiltonin baritoni, Rene Papen bassobaritoni ja kerrassaan lumoava soul-brother Eli Reed. Kyllä näiden (ja niin monen muun) äänen äärellä on voinut arjen murheet hetkeksi unohtaa. Tai vaikkapa saada voimaa uusiin ponnistuksiin; meillähän on tapana soittaa voima-biisi niinä aamuina, jolloin eläinten siirrot talvi- tai kesälaitumille käynnistyvät.
Ja sitten ne elokuvat; tunnettu tosiasia on että nykyelokuvan suurin kimallusshow eli Oscar-gaala katsotaan tässä perheessä suorana ja seuraava päivä on sen mukaisesti kulkeva sumussa, mutta elokuvallinen rakkaus kohdistuu ensisijaisesta vanhoihin filmeihin eli vuosikymmeniin 1920-luvulta 1970-luvulle. Eloon ja oloon saa valtavasti uutta hyvän elokuvan nähdessään, ja tietenkin niitä totaalisia lempiteoksia katsotaan uudelleen ja uudelleen. Elokuvat saavat myös yhtymäkohtia karjankasvattajan arkeen kuten hiljattain nähdyssä Fred Zinnemannin teoksessa Maankiertäjät (1960) todetaan: "Naama rutussa, tukka takussa ja omat ajatukset vähissä". Deborah Kerrin näyttelemän Idan ja emännän välillä on suora yhteys. Onko siis omakin elämä karjan äärellä yhdenlaista elokuvaa?