WHO'S NUMBER ONE ?

WHO'S NUMBER ONE ?
WHO'S NUMBER ONE ?

tiistai 4. joulukuuta 2012

Muutoksen tuuletLiki yhdessä yössä iski talvi hurjien tuulien saattelemana, ja kuten kuvaan sopii paukkupakkasten muodossa. Elohopea on painunut reilusti 20 miinusasteen puolelle, ja nyt keikutaan 15 pakkasasteen tietämillä. Kurakauden voi siis melkein julistaa päättyneeksi, vaikka aivan kaikki laidunalueet eivät vielä olekaan kokonaan jäätyneet. Kun tästä kosteasta säästä on jaksanut kertyä omakohtaista kokemusta, voi myös tueksi kertoa faktaa eli Suomen top3 sateisimmat vuodet 50 vuoden aikana ovat 1962, 1981 ja 2012. Todennäköisyys vastaavan koittamiseen ihan lähiaikoina onkin onneksi vähäinen.
Kuluvan vuoden aikana on mieleen usein palannut yksi niistä olennaisista toteamuksista, joita maaseudulle muuttaessamme saimme: "On pärjättävä yksin ja on pärjättävä kaksin". Kun näin ilmastollisesti rankka vuosi koittaa, on vaikea löytää ihmistä, jonka kanssa tunnelmia jakaisi. Toki jokainen maajussi ja -jaana asian tietää, mutta siihen aihe lähinnä jää. Kantturoiden kanssa voi aina aihetta sivuta, taitavia kuuntelijoita kun ovat, mutta se palautteen saaminen on vähän niin ja näin.
Onneksi on puoliso; hän tietää mitä on koettu ja miten eteenpäin. Koska mennyttä ei voi muuttaa, voi siitä ottaa oppia ja katsoa miten viedään asioita eteenpäin.
Talvikauden käynnistyttyä tutut rutiinit ovat myös alkaneet torpan lämmityksineen ja lumitöineen; pian edessä ovat myös vasikoiden riimukoulutukset. Eläinten ruokinta toi sen mitä jo tiedettiin, tuorerehupaalit ovat jäätyneet pakkasten myötä, joten hauista pääsee vahvistamaan niiden hajottamistyössä - luonnon kuntosali.
Kirjallinen työ karjankasvattajan arjesta vetäytyy tauolle, ja onkin aika toivottaa itse kullekin TOIVEIDENTÄYTEISTÄ VUOTTA 2013!